Grosvenor Avenue

Grosvenor Avenue from 4th_space started as a project in 2014 with the architect suggesting to an independent developer that they could deliver a design driven project that would challenge the standard approach to materials and finishes associated with small developments. Located on the infill site once occupied by shoddy two-story townhouses, the building was conceived as a sensible reworking of the architecture found in the European townhouse typology, adapted for sitting inside a large Victorian terrace of Islington.

Although embroiled in politicized planning issues that delayed construction, the 10-unit scheme began on site in early 2017 and was completed in June 2018, resulting in a high-quality infill building that sits quietly within from its suburban surroundings and offers its occupants generous space. with top quality materials inside.

Influenced by the leafy character and dappled light of Islington Street, 4th_space chose a facade that responds to this local environment. The light brick contrasts with adjacent neighboring properties and is modulated by a darker glazed brick center section that reflects sunlight as it passes through the trees, creating a subtle glow effect and a sense of movement throughout. which might otherwise have been a static facade.

At the rear elevation of the property, 4th_space built a 128-square-meter living wall covering three floors of the property. This vertical garden adds to the tree-filled vegetation of Grosvenor Avenue, reducing the negative visual impact on neighbors and enhancing the long-term biodiversity and sustainability of the scheme.
Upon entering the building, you are met by a rough textured concrete interior that contrasts with the clearly defined brick surround of the interior. Combining this with smooth 'concrete' resin floors, a raw steel balustrade, and dramatic 'Tornado' and 'Gant' concrete lighting fixtures, the common parts of the building have a distinct feel inspired by mid-century design and architects like John Lautner and Denys Lasdun.

The apartments themselves drew on the expression of materials naturally to create a more timeless aesthetic, with herringbone solid oak flooring, custom sapele woodwork, and brushed brass fixtures and fittings and the 'concrete' resin flooring. continuous. Each of the units receives abundant sunlight from either end of the property, so the presence of the trees gives the feeling of living within a suburban-type canopy. Each unit has front and rear decks lined with a dark composite deck, overlooking Islington and nearby Canonbury station.

en_GBEN